به گزارش خبرنگار تابناک از کردستان، منصور مهرزاد، مدیرکل میراث فرهنگی استان در خصوص انتقادات و سوالات مطرح شده در زمینه ثبت تخته نرد با حضور در دفتر تابناک در کردستان اظهار داشت؛ با توجه به موضوع ثبت جهانی تخت نرد به نام اصفهان که در چند هفته گذشته اشتراک گذاری شد لازم به ذکر است مطالب و موضوعاتی در این خصوص مطرح و شفاف سازی شود.
مهرزاد افزود: انتقادات مطرح شده محرکی برای توسعه و پیشرفت شمار می آید و ما هم پذیرای انتقادات مطرح شده و ممنون از منتقدین هستیم.
وی در ادامه یادآور شد: صنایع دستی فقط یک صنعت به شمار نمی آید بلکه یک فرهنگ محسوب میشود و به کمک دستان هنرمند و توانای یک صنعتگر مبادله و موجب تبادل فرهنگ در گذشته ، حال و آینده خواهد شد.
ثبت تخته نرد با نام جغرافیایی سنندج
مهرزاد با توجه به ثبت تخته نرد افزود: در سال ۱۳۹۱ ، تحت شماره ثبت ۵۴۲ ، نازک کاری سنندج که شامل ، جعبه جواهرات ، تخته نرد ، شطرنج ، جعبه های کارد و چنگال و چوب سیگار و … که تمامی این محصولات در رسته نازک کاری سنندج بوده به ثبت ملی رسیده و همچنین برای اثبات موارد ، در سال ۱۳۹۵ به شماره پرونده ۵۳ نازک کاری سنندج با کسب نشان جغرافیایی ثبت شده است.
وی اظهار داشت : در هر جای دنیا خرید تخته نرد و اقلام ذکر شده با نام و نشان جغرافیایی سنندج ارائه خواهد شد که داشتن این نشان بسیار ارزنده و مهم است.
مدیرکل میراث فرهنگی کردستان در ادامه بیان کرد : هیچکس مدعی به خلق تخته نرد نیست و نباید چنین ادعایی بیان شود و با توجه به آثار کشف شده در چهار هزار سال قبل در شهر سوخته که شامل عاج و استخوان حیوانات میباشد و همچنین در تخت سلیمان و اکثر مناطق ثابت میشود که در جاهای مختلف تخته نرد ساخته شده است و در اکثر شهرهای ایران و کشورهای دیگر در حال تولید است .
مهرزاد با توجه به کیفیت بالای تخته نرد ، هنر مردان کرد افزود : اما آنچه باعث وجه تمایز بین محصولات می شود، کیفت محصول بوده که شامل مصالح ومتریال تولیدی این هنر است و کیفت این محصول در کوردستان وسنندج در جهان زبانزد میباشد .
وی اضافه کرد: در صورت تخصیص زمین قصد ساخت شهرک صنایع دستی را داریم که بتوانیم آموزش و تولید را با هم ارائه دهیم، قطعا با رقابت ایجاد شده در آینده در ارتقاء کیفیت امکان صادرات محصولات نازک کاری به خصوص تخته نرد فراهم خواهد شد.
شیوه دف نوازی و ساخت آن به نام کردستان ثبت ملی شد
مهرزاد با بیان اینکه آثار هنری را به عنوان میراث بشری میشناسیم، خاطر نشان کرد: ساز دف که در کردستان قداست دارد، شیوه دفنوازی و ساختش در سال 1395 ثبت ملی شده اما شاید در استانهای دیگر هم ساخته شودو بخواهند ثبت ملی کنند، مشکلی ندارد همه ایرانی هستیم. اما قبلاً ما اقدام کردیم و به ثبت ملی هم رسیده است.
/س