کد خبر: ۱۲۶۸۷۴
تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۷ 10 November 2015

در حالی که قیمت دلار در شش ماه نخست سال نسبتا دارای ثبات بود و نوسانات در این حوزه به حداقل رسید، اما در ادامه روند خزنده هفته‌های اخیر و با افزایش نوسانات افزایشی، قیمت این ارز دیروز با افزایش 30 تومانی نسبت به یکشنبه هفته جاری به 3560تومان رسید.

به گزارش جام‌جم، این رشد قیمت در حالی رخ می‌دهد که در هفته‌های اخیر گاهی قیمت دلار از 3500 تومان عبور کرده بود، اما هیچ‌گاه فاصله آن با این کف قیمتی به 60 تومان نرسیده بود بلکه در حدود 10 تا 15 تومان نوسان داشته سپس به زیر 3500 تومان بازگشته بود. اما رشد قیمت اخیر دلار شاید نشانگر این باشد که کف قیمتی این ارز به آرامی و به طور خزنده در حال افزایش است به طوری که شاید از این پس باید کف قیمت دلار را 3500 تومان بدانیم.

این افزایش قیمت در بازار غیررسمی ارز در حالی رخ داد که فعالان اقتصادی بر این باورند، هیچ تغییر اقتصادی خاصی نه در داخل و نه خارج از مرزهای ایران صورت نگرفته است که باعث این نوسان شده باشد؛ لذا رشد مداوم قیمت ارز عجیب به نظر می‌رسد.

شاید همین تحلیل نیز باعث شده برخی کارشناسان این رشد قیمت را مدیریت شده و نوعی بازی با قیمت تلقی کنند.

از سوی دیگر، برخی تحلیل‌ها هم در خصوص تاثیر کاهش اخیر نرخ سود بانکی بر قیمت ارز وجود دارد که ممکن است تقاضای دلار در بازار را تحریک کرده و باعث رشد قیمت ارز شود.

افزایش تامل‌برانگیز

در این باره، عباس مسعودی، رئیس هیات مدیره انجمن کارفرمایان سکه و صرافان در گفت‌وگو با جام‌جم اظهار کرد: به دلیل توزیع نشدن دلار به میزان مورد تقاضا در بازار از یکی دو روز گذشته روند صعودی قیمت دلار آغاز شده است و امروز به بالاترین نرخ خود یعنی 3560 تومان به ازای هر دلار رسید.

وی با تاکید بر این‌که هیچ تقاضای اضافی به بازار وارد نشده است، افزود: برخی عنوان می‌کنند موضوع کاهش نرخ سود بانکی در سیستم اقتصادی کشور باعث رشد قیمت دلار شده که نمی‌توان زیاد به این موضوع تکیه کرد چون براساس تجربه، این واکنش قابل تصور نیست چون قراردادهای سپرده‌گذاری مردم با بانک‌ها کاملا مشخص است و نمی‌توان این تصور را داشته باشیم که سپرده‌گذاران آن قراردادها را فسخ کنند و وارد بازار ارز شوند. لذا این افزایش مقداری تامل‌برانگیز و عجیب است.

مسعودی در ادامه به خروج ارز از مرزهای ایران به دلیل اختلاف قیمت اشاره کرد و افزود: با توجه به این‌که گاهی نوسان قیمت دلار باعث افزایش اختلاف قیمت دلار و ارزهای خارجی در بازار ایران و بازارهای کشورهای همسایه می‌شود، سمت حرکت اسکناس به سمت بازار کشورهایی مثل ترکیه و کردستان عراق تشدید می‌شود، این در حالی است که اکنون شواهدی مبنی بر حرکت دلار به سمت ترکیه موجود است و این دلیل باعث افزایش تقاضای خرید و در نهایت افزایش قیمت خواهد بود که در شرایط فعلی و کمبود عرضه دلار از سوی بانک مرکزی در بازار به روند صعودی قیمت ارز دامن زده است.

رشد قیمت دلار، ابزاری برای تامین منابع دولت

از سوی دیگر، کوروش فربهی، فعال صنفی در این زمینه به خبرنگار جام‌جم گفت: تمام فعالان بازار ارز و سکه بر این باور هستند که هیچ اتفاق خاصی در بازار عرضه و تقاضای ارز روی نداده و افزایش قیمت ارز صرفا به علت مدیریتی است که به‌طور معمول از سوی دولت در بازار ارز صورت می‌گیرد چون قیمت دلار ابزاری برای تامین منابع مالی مورد نیاز از گذشته بوده و در آینده نیز خواهد بود.

حرکت نقدینگی به سوی بازار ارز

علیرضا صفاییان، دیگر فعال بازار ارز نیز افزایش روز‌ گذشته قیمت دلار را نشانه جو روانی حاکم بر بازار ارز کشور دانست و گفت: بازار همانند موجودی زنده و هوشیار عمل می‌کند و سرمایه به‌نوعی جریان می‌یابد که به نفع صاحبش باشد. بنابراین حالا که نرخ سود بانکی کاهش یافته و با توجه به کسادی بازار مسکن یا کاهش قیمت طلا محلی برای سودآوری نیست، طبیعی است که سرمایه‌های سرگردان به سمت بازار ارز خواهند رفت.

وی همچنین با اشاره به نزدیک بودن زمان اجرایی شدن برجام ادامه داد: با اجرای برجام قیمت ارز به صورت روانی کاهش را تجربه خواهد کرد و دولت در این زمان قصد بالا بردن قیمت را به صورت حساب شده دارد تا در زمان کاهش قیمت‌ها با افت شدید بهای ارز مواجه نشود. لذا این افزایش قیمت تا زمان اجرای برجام ادامه خواهد داشت و به قول معروف ترمز رشد قیمت‌ها در آن زمان کشیده خواهد شد.

مراقب حجم نقدینگی باشیم

همچنین دکتر مهدی پازوکی، استاد دانشگاه به جام‌جم گفت: به‌طور کلی حجم انبوهی از نقدینگی در دست مردم می‌تواند برای هر اقتصادی دردسر‌ساز باشد چون این نقدینگی با تمایل به هر سمتی می‌تواند بحران ایجاد کند.

به عنوان مثال در ابتدای دهه 90 شاهد افزایش لجام‌گسیخته قیمت‌ها در بخش‌های مسکن بودیم و پس از یک دوره ثبات، امروز دوباره شاهد تکرار گذشته خواهیم بود چون برخی از پالس‌های اقتصادی به صاحبان سرمایه این دستور را داده که در آینده، دوباره تورم بر جامعه حاکم خواهد شد. در بازار ارز نیز وضعیت همین‌گونه است و به نظر می‌رسد نقدینگی سرگردان بازهم فیلش یاد هندوستان بازار ارز کرده است.

رشد قیمت سکه در پی دلار

محمد کشتی‌آرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران به جام‌جم گفت: اگرچه قیمت جهانی طلا کاهش یافته اما در بازار ایران تعیین قیمت سکه و مصنوعات طلا به قیمت دلار وابسته است. بنابراین امروز که قیمت جهانی اونس طلا کاهش یافته چون دلار قیمت صعودی داشته شاهد افزایش قیمت طلا در بازار ایران هستیم. در ابتدای هفته جاری با توجه به نزولی بودن قیمت جهانی طلا، بهای سکه کاهش یافته بود. به صورتی که روز یکشنبه هفته جاری ، سکه با قیمتی نزدیک به 909 هزار تومان به فروش رفت، اما امروز(سه‌شنبه) با آغاز به کار بازار قیمت سکه افزایش 6000 تومانی را به خود دید و با قیمت 915 هزار تومان معامله شد.

اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار